Heat treatment, fumigatie en ISPM 15

ISPM 15 (International Phytosanitary Measure 15) is een regeling opgesteld door de International Plant Protection Convention (deel van United Nations Food and Agriculture Organizations (FAO).

Behandeling van hout

De regeling beschrijft de behandeling van hout dat ingezet wordt in het internationale verkeer van goederen met als doel het doden van organismen als parasieten in het hout. De regeling geldt voornamelijk voor transportmiddelen als transportkisten en pallets.

De ISPM 15 beschrijft de behandelingsmethoden waarmee het hout behandeld moet worden, zodat zeker is gesteld dat er geen schadelijke organismen meer in het hout aanwezig zijn.

HT-stempel

Het hout wordt gecertificeerd met een opdruk met het ISPM 15-logo en het land van herkomst (de zogenaamde HT-stempel). Gecertificeerd hout dat wordt hergebruikt of gerepareerd, moet opnieuw gecertificeerd worden.

Er zijn twee mogelijkheden om aan de norm te voldoen: fumigatie (behandeling van het hout met chemicaliën) en heat treatment (verwarming van het hout gedurende 30 minuten aan 56°C). De eerste wordt in Europa niet meer toegepast wegens de schade aan het milieu, waardoor heat treatment de standaard is geworden.

Foresco werkt volgens de ISPM 15-norm en is dan ook volledig gecertificeerd. We garanderen dat onze verpakkingsoplossingen aan de norm voldoen.

Top